SECONDARY SCHOOL

Berlingo, Italy

FIRST PRIZE

SECONDARY SCHOOL

Berlingo, Italy

FIRST PRIZE

ArrowArrow
ArrowArrow
Slider

LOCATION: Berlingo, Italy

CLIENT: Municipality of Berlingo

 TYPE: Education, Culture

 BUILT-UP AREA: 2.000 sqm – 22.000 sqft

STATUS PROJECT: Completed

BETTER SPACE FOR A BETTER LIFE

The design of the Secondary School of Berlingo aims both to complete the urban system and to be a first intervention in an area that is not yet built, recently acquired by the Municipality; the area, in fact, lies in the former quarry Montini, located on the northern edge of the town.
The project aims to reconcile the simplicity and the clarity of composition and reorganization of spaces that involve the composition of three main buildings: the Auditorium, the Teaching area and the Service area. The three main functional areas are connected by a large recreational space-distribution and a double height atrium, which, in addition to acting as the main entrance to the school, allows an access dedicated to the Auditorium, used also outside of school hours. From the architectural point of view, however, the three parts of the building can be perceived as one body, conformed by a large roof that folds in several points.

Another important aspect of the design has been the environmental sustainability, closely linked to the choice of materials and construction technologies. The main aspects considered are: use of material easily found on site, easily disposable and recyclable, attention to the arrangement and the effect on the environment and preparation of plants for energy efficiency for the overall building.

MIGLIOR SPAZIO PER UNA MIGLIORE VITA

Il progetto della Scuola Secondaria di Berlingo mira a completare il sistema urbano presente; localizzato in un area non ancora costruita, recentemente acquisita dal  comune locale, l’intervento si trova nell’ex cava “Montini”, situata sul lato nord della città.
L’intenzione è quella di conciliare la semplicità e chiarezza compositiva con la necessità di riorganizzazione gli spazi, attraverso i tre corpi principali: l’Auditorium, le Aule e la zona dei servizi. Le tre principali aree funzionali sono connesse da un ampio spazio distributivo ricreazionale, e un atrio a doppia altezza, quest’ultimo oltre a fungere da ingresso principale della scuola, permette l’accesso dedicato all’Auditorium, utilizzato anche al di fuori delle ore scolastiche.
Dal punto di vista architettonico, le tre parti dell’edificio possono essere percepite come un solo copo, unite e raccolte in una ampia copertura che si piega e le avvolge.

Un importante aspetto del progetto è stata la sostenibilità ambientale, collegata alla scelta dei materiali e delle tecniche costruttive: l’utilizzo di manufatti facilmente reperibili nella zona, l’attenzione alla composizione e all’effetto sull’ambiente, e infine la preparazione di piani di efficienza energetica per l’intero edificio.